Je wilt binnen de lijntjes kleuren!

Je wilt binnen de lijntjes kleuren!

geplaatst op: 17-04-2017

‘Je wilt binnen de lijntjes kleuren!’ Verbaast kijk ik mijn fitness trainer Mike aan. ‘Ja, je wilt weten hoe vaak je de oefening moet doen,’ gaat hij verder. ‘Waarom wil je dat weten? Je doet de oefening gewoon net zo lang tot het niet meer lukt.’ Ik stribbel tegen, ik wil gewoon een kader. Zo gek is het toch niet om te weten of ik in de buurt kom van wat ik eigenlijk zou moeten doen? Ik ga door met mijn oefening in “mijn ritme” en tel het aantal keren dat het mij lukt. Vervolgens noteer ik de aantallen. Zo krijg ik toch een kader voor de volgende keer, bedenk ik mij met een grijns.

Een paar trainingen verder: ‘Dieper zakken!’ Mike staat achter mij en ik probeer zo goed en zo kwaad als het gaat een squat te maken met 30 kilo in mijn nek. Opnieuw stribbel ik tegen. ‘Mike, dat gaat niet hoor, zo lenig ben ik echt niet!’ Maar Mike houdt vol. ‘Ik sta achter je, je kunt het echt wel. Zakken, dieper zakken.’ Zuchtend en steunend probeer ik het. Het lukt niet, ik geef het op en wil gaan staan. ‘Nee, niet staan,’ reageert Mike direct.  ‘Zakken!’ Gefrustreerd doe ik wat hij zegt en bereik ik een niveau die ik nog niet eerder heb gehaald. Ik hoor zijn lach in zijn stem. ‘Zie je dat je het wel kan? Het draait allemaal om mindset’ en weg loopt Mike. ‘Ik ben niet altijd zo hoor, alleen als het nodig is,’ zegt hij met een glimlach tegen iemand die net nieuw is.

Mike Groeneveld is samen met zijn neef Dominique van Maas de sportschool “Mido” gestart. Mike was kampioen boksen en Dominique schaatste op hoog niveau. Ik ben onder de indruk. Mijn zoon Stef van 12 jaar is bij Mike gaan boksen. Zo enthousiast heb ik hem nog nooit gezien. Dit werd nog eens bevestigd dat Stef verdrietig uitriep dat hij niet kon boksen toen hij een gebroken pols had opgelopen tijdens onze wintersport vakantie. Gelukkig heeft Mike een apart programma voor hem gemaakt en ondanks zijn pols die in het gips zat, kon hij wel doortrainen. ‘Dit wordt een kampioenengroep,’ zegt Mike tegen mij. Het draait allemaal om drie dingen: Motivatie, plezier en goed zijn. Het start met plezier en de juiste techniek en je vergroot uit waar je goed in bent. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Stef: dat is een denkertje. Hij wordt een strategische bokser. Als je kijkt naar Cerino, die is zo snel met zijn voeten werk. Daar gaat hij het verschil mee maken. En als je kijkt naar….. zo volgen ook de krachten van de andere jonge boksers. Onder de indruk ben ik…

Uitgeput neem ik een slok water en ik besef dat ik behoorlijk met mezelf in confrontatie ben. Ik, die het altijd belangrijk vindt om een “growth mindset” te hebben, beperk mezelf toch wel behoorlijk. Zoals Carol Dweck heeft ontdekt worden prestaties en succes niet alleen door talenten en vaardigheden bereikt. Het hangt ook af van je mindset en denkstijl. Heb je een “fixed mindset” dan vermijdt je uitdagingen, want anders kan je fouten maken. Je gedraagt je defensief en geeft snel op. Pff, het lijkt wel wat ik hier laat zien. Dat is toch niet wat ik wil?

Een “growth mindset” gaat ervan uit dat je groeit als je inspanning levert en dus moeite doet. Het gaat nu niet om het resultaat, maar om de maximale inspanning. Inspanning is de weg tot meesterschap en daardoor kom je dus tot betere resultaten. Hmm, niet zo snel opgeven dus. Inspanning blijven leveren, gewoon tot het uiterste gaan. Ik groei, ik bloei. Ik daag mezelf uit en zo word ik beter. Door een fixed mindset blijf ik op hetzelfde niveau. Door een growth mindset zoek ik iedere keer mijn eigen grenzen op. Gelukkig weten Mike en Dominique hoe zij mij daarbij kunnen helpen. Welke mindset heb jij?